YenirApp
 

Ne Zaman Yenir?




Yenir’in amacı, gıda israfını önlemek ve bu sayede hem doğayı hem de ekonomiyi korumaktır. Günümüzde, en büyük harcama kalemlerinden biri mutfak ürünleri. Özellikle pandemi sebebiyle evde olduğumuz bu dönemde, evde daha fazla öğün tüketiyor ve dolayısıyla buzdolaplarımızı daha fazla kullanıyoruz.

"Peki, market alışverişlerinizi en verimli şekilde nasıl yapabilir ve israfı önleyebilirsiniz?"

Bu noktada gıdaların ne zaman yenilebilir olduğunu bilmek çok önemli. Son kullanma tarihi, bizim için en yardımcı faktördür ancak bazı gıdaların bayatlık ve tüketilebilirlik durumları hakkında basit bilgiler edinmek işimizi daha da kolaylaştırabilir.

Hadi gelin bu gıdaların basit olanlarından başlayalım: Yumurta: Yumurtanın tazelik durumunu anlamak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem vardır. İlk olarak, yumurtayı bir kâseye kırıp kâseyi hafifçe salladığınızda yumurta sarısının akından bağımsız bir şekilde hareket etmemesi gerekir. Bu, yumurtanın hala taze olduğunu gösterir. Başvurabileceğimiz diğer bir yöntem ise ağırlık testidir. Bayatlayan yumurtanın içerisindeki su miktarı azaldığı için ağırlığı da azalır. Yumurtayı elimizde salladığımızda fark edilir derecede bir boşluk hissetmiyorsak yumurta henüz tazeliğini koruyor demektir. Son ve en etkili yöntemimiz su deneyidir. Bir bardak suyun içerisine yumurtayı attığımızda yumurta dibe batıyorsa, bu yumurtamızın hala yenilebilir olduğunu gösterir.

Süt: UHT sütler (uzun ömürlü sütler), ambalajı açılmadığı sürece dört ay süresince saklanabilir fakat açıldıysa maksimum üç gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Ancak günlük süt veya açık süt için durum aynı değildir. Bu tür sütlerin tüketim süresi sadece bir gündür.

Peynir: Tüketim süresi, peynir türlerine göre değişiklik gösterir fakat ambalajı açıldıktan sonra beyaz peynir maksimum iki hafta içerisinde tüketilmelidir. Kaşar peyniri, tulum peyniri gibi nispeten daha sert peynirler bir veya iki hafta içerisinde tüketilebilir. Gravyer gibi sert peynirler ise ambalajı açıldıktan sonra üç veya dört hafta süre içerisinde tüketilmelidir.

Yoğurt: Açık veya ev yapımı yoğurtlar iki-üç gün içerisinde tüketilmelidir. Paketlenmiş yoğurtlar ise açıldıktan sonra buzdolabında saklanmak koşuluyla dört veya beş gün kadar tazeliğini korur.

Ekmek: Ev yapımı ekmekler, herhangi bir koruyucu madde içermediği için üç veya dört gün içerisinde tüketilmelidir. Oda sıcaklığında saklanan paketlenmiş ekmeğin ise dört ila yedi gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Buzdolabında saklayarak ekmeğin ömrünü beş gün kadar uzatabiliriz. Ekmek için en ideal saklama yöntemi, ekmeği buzlukta vakumlu-kilitli paketlerde bekletmektir. Bu şekilde sakladığınız ekmeği altı ay boyunca tüketebilirsiniz.

Çiğ Meyve ve Sebzeler: Çiğ meyve, sebzelerin tazelik durumu çeşitlerine göre farklılık gösterir fakat süreci uzatmak için mutlaka buzdolabında ve kuru bir şekilde saklanmalıdır.

Makarna: Makarna kuru bir gıda olduğu için açıldıktan sonra serin ve kuru bir yerde saklanırsa son tüketim tarihine kadar tüketilebilir.
Dyt. Ceren Odabaşıoğlu

İşyerleri İçin